EU representerat med Svenska Livsmedel i Kina  

Tre mindre och medelstora Svenska livsmedelsföretag har blivit utvalda att representera Svenska produkter hos Europeisk Unionens monter på Kinas stora importmässa, China International Import Exhibition (CIIE), som öppnar idag, November 5, 2018.  

Tre av dem är relativa nykomlingar påden Kinesiska marknaden och har gemensamt att de medverkade i ett export utvecklingsprogram organiserat av Enterprise Europe Network.  

Tevsjö Destilleri i järvsö som får ställa ut sin Black Chai Vodka. ” Vi känner oss hedrade att bli utvalda i det sammanhanget ” säger Jonas Larsson, ägare för Tevsjö Destilleri. Tevsjö Destilleri odlar egen säd, har egen kvarn och destilleri. Smaksättningen av dryckerna sker ofta med råvaror från skogen runt Järvsöi Hälsingland. Black Chai Vodka är dock smaksatt med Svart te och Lotus flower.  

Familjeägda Saturnus i Malmöfår ställa ut Svensk Glögg.  

Ostkompaniet i Jönköping får ställa ut sin Västgöta Adel ost. ” Ost är en relativt ny produkt för Kinesiska konsumenter och finns än sålänge endast i speciella importaffärer, men vi förväntar oss en mycket stark utveckling ”, säger Anders Lindahl, ägare av Ostkompaniet.  

Samtliga bolag deltog under året i ett program ordnat av Enterprise Europe Network i Sverige i Samarbete med Scandic Sourcing i Shanghai. Scandic Sourcing är en konsultfirma som hjälper företag in i Kina, men ägaren Per Linden startade för ett par år sedan en sidoverksamhet att importera Svensk mat.  

”När vi först började med matimport insåg vi snart att både intresset och kompetensen av export hos de Svenska livsmedelstillverkarna var mycket låg, såvi fick tidigt skapa program där man kunde känna påKinamarknaden med begränsad budget och resurser, innan man bestämde hur man skulle vara med. Genom samarbetet med EEN har vi systematiserat detta och skapat ett tränings och erfarenhetsprogram som accelererar denna process för en grupp företag” säger Per Linden, VD för Scandic Sourcing.  

Enterprise Europe Network är ett stort affärsnätverk som ger stöd och service till småoch medelstora företag. Bakom nätverket i Sverige står, jämte Tillväxtverket, 13 nationella och regionala näringslivsorganisationer.  

” Genom dessa program skapar vi chanser för lite mindre företag med rätt förutsättningar att komma igång med internationalisering och export och i förlängningen skapa tillväxt och fler arbetstillfällen i Sverige”, säger Sture Ericsson, VD på dalarna Science Park som har varit koordinerande i Projektet.  

EU’ s jordbruks och Livsmedelspaviljong påCIIE har till mål att skapa medvetande och förståelse av typiska jordbruksprodukter från EU och stödja import , distribution och användande av Europeiska jordbruksprodukter.  

China International Import Exhibition (CIIE) är en utställning skapad påinitiative av Kinas ledare Xi Jin Ping med syfte att öka den Kinesiska importen, konsumtionen och minska det kraftiga handelsöverskottet och pågår Nov 5-10, 2018 i Shanghai, Kina. Över 3000 företag från 130 länder deltar med ca 80 landspaviljonger däribland även Sverige.  

Mer information:

http://blackchaivodka.com/

 http://www.saturnus.se/

 http://ostkompaniet.se/

 http://www.dalarnasciencepark.se/en/

https://www.ciie.org/zbh/index.html